‘Ryba w Lizbonie’ – wiosenny festiwal gastronomiczny w Portugalii

Stolica Portugalii po raz kolejny oddaje hołd jednemu z najważniejszych elementów kuchni narodowej, rybie. W dniach 5 – 15 kwietnia odbędzie się tu 11 już edycja festiwalu Peixe em Lisboa, czyli ‘Ryba w Lizbonie’.

Ryba w Lizbonie

Doskonałej jakości ryby oraz owoce morza powszechnie dostępne w tym nadatlantyckim kraju doceniane są nie tylko przez turystów coraz liczniej odwiedzających Portugalię, ale również przez samych Portugalczyków.

Mówi się, iż kuchnia narodowa zawiera 365 przepisów (jeden na każdy dzień roku) na same dania z bacalhau, czyli suszonego dorsza. Wyprawa do działu rybnego w najmniejszym nawet supermarkecie, czy, najlepiej, na lokalny targ, pozwala przekonać się jak wiele innych rodzajów ryb jest w Portugalii spożywanych, nie wspominając o oszałamiającym dla każdego smakosza tego typu specjałów wyborze owoców morza.

Ryby i owoce morza

Festiwal ‘Ryba w Lizbonie’, będący jednym z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych w Portugalii celebruje nie tylko sam produkt – rybę i owoce morza – ale również sztukę jego przygotowywania i spożywania. Dużo uwagi poświęca również nieodłącznemu akompaniamentowi dobrego posiłku, czyli winu.

W ramach festiwalu – zazwyczaj obejmuje on dwa kolejne weekendy – organizowane są pokazy gotowania, degustacje, warsztaty i konkursy. Swoje potrawy eksponują zaproszone renomowane restauracje.

Pomimo, iż portugalski jest językiem roboczym wydarzenia, cieszy się ono olbrzymim zainteresowaniem również ze strony turystów zza granicy. Gastronomia posługuje się uniwersalnym językiem kubków smakowych a festiwal jest doskonałą okazją do spróbowania rybnych dań w najlepszej odsłonie.

Jako, że festiwal cieszy się coraz większą renomą na scenie międzynarodowej scenie gastronomicznej, z roku na rok przyciąga on coraz więcej znanych szefów kuchni zza granicy. Przygotowywane przez nich pokazy i warsztaty dostępne są zazwyczaj w języku angielskim.

Pośród zagranicznych gości Peixe em Lisboa 2018 są między innymi: Brytyjka Ashley Palmer-Watts z londyńskiej restauracji Dinner, Słowaczka Ana Ros (uznawana za najlepszą szefową kuchni na świecie), Iván Dominguéz reperezentujący restaurację Alborada w hiszpańskiej Corunii oraz Andrew Wong z A Wong London.

Portugalię reprezentują, między innymi, José Avillez, João Oliveira, Tiago Bonito, Herique Sá Pessoa e João Rodrigues.

Pełen program festiwalu dostępny na oficjalnej stronie internetowej Peixe em Lisboa (dostępna jedynie w języku portugalskim).

Tegoroczna edycja będzie miała miejsce, po raz drugi z rzędu, na terenie pawilonu wystawowego Carlos Lopes, usytuowanego w parku Eduardo VII, w samym centrum Lizbony.

Ten, zbudowany w 1932 roku budynek, przez wiele lat zapomniany i podupadający, został niedawno odrestaurowany i ponownie oddany do użytku. Szczególny nacisk położono na przywrócenie dawnej świetności panelom dekoracyjnym złożonym z charakterystycznych dla portugalskiej architektury niebiesko-białych kafli.

Peixe em Lisboa
Jeden z najpopularniejszych obecnie kucharzy portugalskich, Henrique Sa Pessoa (pierwszy z lewej), w eleganckiej scenerii pawilonu Carlos Lopes podczas ubiegłorocznej edycji festiwalu.

Zapewniający niemal 500 miejsc siedzących pawilon jest o wiele wygodniejszy miejscem na organizację tego typu ewentu niż Pátio da Galé, przy głównym placu Lizbony, Terreiro do Paço , w którym odbywały się poprzednie edycje festiwalu.

Inauguracja festiwalu nastąpi 5 kwietnia (czwartek), o godzinie 18.00. Trwac będzie on przez następne dwa weekendy (od piątku do niedzieli), w godzinach od południa do pierwszej nad ranem. W niedzielę 15 kwietnia, o godzinie 17 nastąpi uroczyste zamknięcie Peixe em Lisboa 2018.

Wstęp na festiwal kosztuje 15 euro dziennie. Grupy 5-osobowe skorzystać mogą z taryfy zniżkowej, płacąc 60 euro za całą grupę. Dzieci do 12 roku życia nie płacą.

Warto zaznaczyć, iż organizatorzy wydarzenia zadbali o najmłodszych gości, przygotowując specjalne atrakcje, w tym kącik zabaw z animatorami oraz specjalne zajęcia i warsztaty kulinarne dla dzieci.



‘Ryba w Lizbonie’ – wiosenny festiwal gastronomiczny w Portugalii
Artykuły: ‘Ryba w Lizbonie’ – wiosenny festiwal gastronomiczny w Portugalii
Tematy: ,
Ostatnia modyfikacja: Saturday, March 17 2018

Podziel się z nami swoją opinią

Wyślij komentarz