Glad Påsk! czyli Wielkanoc w Szwecji
Obchody Wielkanocy w Szwecji jedynie częściowo przypominają święta w Polsce.
Jest to również czas spotkań z rodziną, a jego elementem przewodnim, zarówno jeśli chodzi o dekoracje, jak i potrawy jest jajo, symbolizujące narodziny nowego życia.
W Szwecji dzieci otrzymują na Wielkanoc jajo wypełnione słodyczami.
Najbardziej zauważalna różnica wielkanocnej tradycji w Szwecji wynika z faktu iż obchody tego święta mają charakter świecki; bardzo mało jest w nich elementów religijnych. Protestanci Szwedzi nie odwiedzają w tym czasie kościoła, skupiają się zaś na obfitych ucztach w gronie rodziny i znajomych.
Dni wolne od pracy spędzane są często w bardziej praktyczny sposób, na przykład na przeprowadzaniu wiosennych porządków, lub tez jako okazja do odpoczynku na łonie natury, który Szwedzi bardzo sobie cenią.
Sprawdź kalendarz świąt państwowych i dni wolnych od pracy w Szwecji.
Dekoracje wielkanocne w Szwecji
Wielkanoc jest w Szwecji niezwykle radosnym czasem. Dobremu samopoczuciu sprzyja odczuwalna zazwyczaj o tej porze roku poprawa pogody, przynosząca ulgę po srogiej zimie. W miejscach publicznych usłyszeć można, nawet od nieznajomych życzenia wesołych świąt - Glad Påsk, zaś zarówno domy prywatne, jak i przestrzeń publiczna przystrajają się w radosne kolory wielkanocnych dekoracji.
W każdym niemal domu pojawia się bukiet pączkujących gałązek, ozdobionych piórami w krzykliwych kolorach.
Kolorowe piórka na nagich jeszcze gałązkach to zapowiedź zbliżającej się wiosny.
Påskris jest odpowiednikiem wielkanocnej palmy upamiętniającej przybycie Jezusa do Jeruzalem. Niektórzy wykorzystują również brzozowe witki o symbolicznego smagania się nawzajem, na pamiątkę cierpień Jezusa podczas drogi krzyżowej, chociaż mało kto obecnie zastanawia się nad pochodzeniem i symboliką tych tradycji.
Powszechnie malowane są też jajka. Tradycyjnym sposobem dekorowania jaj jest gotowanie ich w łupinach cebuli, wraz z kłosami zbóż, lub gałązkami ziół, tak by uzyskać naturalne wzory.
Znajdź wiecej informacji na temat tradycji wielkanocnych w Szwecji na portalu Sweden Abroad.
Co na stole?
Szwedzka dieta na co dzień jest dosyć prosta, dlatego zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie na stołach pojawiają się dania rzadko spotykane o innych porach roku.
Oprócz przygotowanych na różne sposoby jajek, na wielkanocne menu składają się potrawy z łososia i śledzia, pieczona jagnięcina, słynne szwedzkie klopsiki z mieszanego mięsa mielonego - köttbullar oraz zapiekanka z ziemniaków, cebuli i anchois, znana pod nazwą Janssons frestelse, czyli ‘pokusa Janssona’.
Czas wielkanocny w Szwecji obfituje w olbrzymie ilości słodkich smakołyków. Oprócz ciasta czekoladowego i bułeczek semla, nadziewanych kremem z bitej śmietany i marcepanu, Szwedzi zajadają się na Wielkanoc słodyczami, czekoladowo-marcepanowymi zajączkami oraz żelkami.
Semla, przenna bułeczka podawana może być na różne sposoby. Na Wielkanoc nadziewa się ją marcepanem.
Szwedzkie wielkanocne czarownice
Pomimo iż poza biesiadami i odświętną dekoracją, Wielkanoc w Szwecji nie wiąże się z wieloma zwyczajami, nadal podtrzymywana jest urocza tradycja Påskkärringar. Urocza, bo dotycząca dzieci.
Na pamiątkę pogańskich wierzeń w czarownice przybywające na sabat z diabłem, w Wielki Czwartek dzieci przebierają się za czarownice i chodzą od domu do domu, prosząc o słodycze, które zbierają do koszyków lub czajniczków. Wręczane mogą być im również drobne pieniądze.
Na Wielkanoc szwedzkie dziewczęta przebierają się za czarownice.
Więcej praktycznych informacji na temat Szwecji na portalu Visit Sweden.

Tematy: wielkanoc-w-szwecji, pask
Ostatnia modyfikacja: Thursday, September 26 2019